Időkorlát Lejárt!

A vásárlási időkorlát lejárt a következő vásárlásánál:

Hamarosan lejár az időkorlát

jegyek vásárlási időkorlátja 01:00 percen belül lejár.
Ezután a foglat helyeket más megvásárolhatja Ön elől.

BROADWAY.HU

Ez az esemény már megrendezésre került, így jegyet már nem tudsz vásárolni rá. Ha részt vettél az eseményen, írj róla értékelést, vagy olvasd el, mások mit mondanak róla!

Orgonahangverseny a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban


2018. december 13. 16:00

Garantált orgonakoncertek programja a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

Johann Sebastian Bach (1685-1750): c-moll prelúdium és fúga BWV546
Bach c-moll prelúdiuma igazi mestermű, tele szimbólumokkal. Terjedelme 144 ütem, ami egyrészt a Fibonacci számsor 12. tagja, de 12x12 szorzata is (Izrael 12 törzse, 12 apostol). 6x24 ütemes egységekből áll a prelúdium, mellyel Bach a Teremtés és a világmindenség tökéletességét hirdeti. A mű első és utolsó 24 üteme ráadásul azonos, utalva a kezdet és a vég isteni azonosságára.
Hangneme gyászos, mint a Máté passió zárókorálja. A fúga valószínűleg korábban keletkezett, később illesztette Bach a prelúdiumhoz, kissé átdolgozva.

Johann Sebastian Bach: Air (D-Dúr zenekari szvit II. tétel)
A D-Dúr zenekari szvit egyike a legismertebb Bach műveknek. Paradox módon a művet a szerző életében nem mutatták be, a kéziratot 100 évvel később Mendelssohn fedezte fel. Ismereteink szerint 1838-ban Lipcsében szólalt meg először ez a szvit, melynek 2. tétele azóta a legtöbbet játszott zeneművek közé tartozik.

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847): A-Dúr szonáta
Mendelssohnt a nagyközönség elsősorban szimfonikus műveiről ismeri, pedig azon kevés romantikus szerző közé tartozik, aki kiválóan orgonált. Angliában adott orgonakoncertjei különösen kedvező fogadtatásban részesültek. Több orgonaművet is komponált, melyek közül kiemelkedik 6 orgonaszonátája, melyet szintén angol megrendelésre írt. A most felhangzó mű a sorozat 3. darabja.

Léon Boëllmann (1862-1897): Prière à Notre-Dame (Ima a Szent Szűzhöz)
Léon Boëllmann a XIX. század második felében élt francia zeneszerző, orgonista. Fiatalon halt meg, így sajnos kevés művet hagyott az utókorra. Köztük a legismertebb minden bizonnyal a 4 tételes “Gótikus szvit”, melynek most a harmadik tételét hallhatják. Ez a tétel egy gyönyörű ima a Szent Szűzhöz, mely ebben a templomban, melynek titulusa Mária mennybevétele, különösen aktuális.

Liszt Ferenc (1811-1886): B-A-C-H fantázia és fúga
Liszt Ferenc a XIX. század legnagyobb magyar zeneszerzője volt. Ő alapította a budapesti Zeneakadémiát és életének egy jelentős részét Budapesten töltötte. Templomunk különösen büszke arra, hogy a szerző itt mutatta be számos művét és a plébánia vendégszeretetét is gyakran élvezte.
B-A-C-H fantázia és fúgája tisztelgés a barokk legnagyobb szerzője, J. S. Bach előtt, akiről így írt Liszt: “Händel iránti minden tiszteletem ellenére továbbra is mindenekelőtt Bachért rajongok; és ha beteltem Händel hármashangzataival, a passió, a h-moll mise kincset érő disszonanciái felé húz a szívem.”


Az orgonaművészről
Dr. Gesztesi-Tóth László orgonaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett orgonaművész-tanári diplomát. Mellette a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán karvezetést is tanult, ahol 2000-ben szerzett újabb diplomát. Ezt követően 2001-2003. között a francia kormány ösztöndíjasaként előbb Lyonban, majd a párizsi konzervatóriumban folytatott orgona tanulmányokat. Budapestre hazatérve doktori fokozatot szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Dr. Gesztesi-Tóth László 2018. februárjától a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója.


ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom pontos címe:
1056 Budapest, Március 15. tér (az Erzsébet híd pesti hídfőjénél)

Hogyan jutok el a templomhoz metróval?
A templomhoz legközelebbi metróállomás neve az M3 vonalon: Ferenciek tere
A megállótól a templom kb. 200 méter sétatávolságra van a Kígyó utcán és Piarista közön keresztül.

Hogyan jutok el a templomhoz villamossal?
A templom előtt halad el a 2. számú villamosvonal. A legközelebbi megállójának neve: Március 15. tér.

Hogyan jutok el a templomhoz autóbusszal?
A legközelebbi autóbusz megálló az Erzsébet híd pesti hídfőjén van kialakítva. Ezt a megállót a következő járatok érintik: 5, 8E, 108E, 110, 112, 133E, 178.

Hol tudok gépkocsival parkolni a templom környékén?
Az Erzsébet híd pesti hídfője alatt kialakított fizető parkolóban.
Fontos: napközben a parkolóban nehéz szabad helyet találni.
Millenium Center mélygarázs (1052 Budapest, Pesti Barnabás u. 4.)
Franklin Parkolóház (1053 Budapest, Reáltanoda u. 5.)

A templom rendkívül gazdag történelmi múltja lehetőséget nyújt arra, hogy alaposan megismerkedjünk a magyar történelemmel, és történelmi személyiségekkel. Itt a román, a gótikus és barokk stílus egy helyen és egy időben kerül bemutatásra a látogatók számára.
Az ún. Contra-aquincumi római katonai tábor parancsnoki szobáját 371-374 között használta Frigeridus dux parancsnok. A koncert előtt egy üvegből készült járófelületen keresztül meg is tekinthetjük ezt a becses római kori emléket. Szintén itt láthatjuk a Szent István korabeli keresztény bazilika alapfalait is. A koncertnek helyszínt biztosító templomépület jelenleg látható gótikus része a XIII. században, a barokk rész pedig a XVIII. században épült.
Építészeti értékei mellett a templom három magyar szent ereklyéjét is őrizi (Szent Gellért püspök, Szent László király és Árpád-házi Szent Erzsébet egy-egy ereklyéje), valamint egy ún. globális ereklyét (Szent Kereszt ereklye). A templom kiemelkedő történelmi eseményeknek is tanúja volt. Az országgyűlés több alkalommal is ülésezett itt: 1298-ban és 1525-ben. A plébánia területén két alkalommal választottak királyt: 1458-ban Mátyást, 1490-ben pedig II. Ulászlót.
A templom plébániáján kötött házasságot Kossuth Lajos, és itt volt Széchenyi István jelképes pesti búcsúztatása is 1860. április 30-án. 1867. június 8-án a templom előtti téren tett esküt az ország megvédelmezésére I. Ferenc József magyar király.

A templom majd 300 éves zenei történettel is rendelkezik. 1801-ben ebben az épületben zajlott le Wolfgang Amadeus Mozart Requiem című művének magyarországi ősbemutatója egy gyászmise keretében.
Érdekes és fontos tény, hogy hét évig a plébánián élt, és a templomban nagyon sokat vezényelt Liszt Ferenc is. „Misse Choralis” című művének ősbemutatója a templomban volt 1872. február 4-én. Halála után itt volt az ősbemutatója 1929. nagypéntekén a „Via Crucis” című zseniális művének is.
A templom jelenlegi orgonáját a Rieger orgonaműhely építette 1932-ben. A II. Világháborúban megsérült orgonát többször felújították és modernizálták. Utolsó felújítására 2016-ban került sor, amikor az 5.621 síp újrahangolását és tisztítását végezték el. Kitűnő állapotban és fantasztikus hangzással mutatkozik be tehát Budapest egyik vezető orgonája, valamint a nagyszerű akusztikájú Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom a koncertközönség számára.
Jó szórakozást és szép élményeket kívánunk!